A domain név pont annyit ér amennyit adnak érte?

A domain név adás-vétele és az eladó domainok listája 

Bárkinek bármi annyit ér amennyit ad érte. Bárki adhat egy domain névért olyan árat amitől az állunk leesik. A 2000-es évek elején az egyik erotikus domain névért 2 millió dollárt adtak. A más piaci domain neveket pedig amiket évtizedek óta birtokol valaki vagy valamely üzleti konszern: dollár milliókért is árulják.

Hogyan működnek a prémium domainek?

A prémium neveket a meglévő tulajdonosaik vagy nemzetközi domain név esetén a nyilvántartók bocsáthatják eladásra. A fő különbség a kettő között az árazásban és a vásárlás folyamatában rejlik:

1. A meglévő tulajdonosaik által eladott domainek általában egyszeri vételi díjjal járnak, és fenntartási költségük (megújítás és átruházás) nem tér el a többi domain szokásos költségétől. ugyanaz a kiterjesztés. Amikor ilyen domaint vásárolsz, üzletet kötsz a jelenlegi tulajdonossal, és a domaint a Te fiókodhoz kötik  anélkül, hogy további teendőd lenne. Csupán az authorizációs kód, vgay az átruházás validációja történik meg és a pénz átadás a háttérben eladó-vevő között zajlik.

2. A nemzetközi regisztrátorok prémium domainjeire más vonatkozik: ezek azok a domainok amelyeket a nyilvántartó prémiumnak választott ki, mivel potenciálisan magas értéket képviselhetnek és népszerűek. A Registry-díjaknak sok esetben nemcsak beszerzésre, hanem megújításra és átruházásra is speciális ára van. Egy magyarországi domain név esetében a regisztrátor szervezet nem szól bele a tulajdonos váltásba ha az jogilag tisztázott.

A prémium domainek közötti különbség gyakran elmosódik, mivel könnyen eladhatják meglévő tulajdonosaik a domaint sőt, sok esetben egymás között elcserélve, üzletet is cserélnek a domain mögötti termékcsoportokra. Egy komplex üzletág épült a domain adás-vétel prémium kategóriájára.

A domain név pont annyit ér amennyit adnak érte

robot.com domain sales

Az eddigi tapasztalt ármozgás elérte a 100ezer dollár értékhatárt. Néhány esetben jelentősen meghaladta. Az, hogy az eladó mennyit kért az eladó domain névért még nem releváns ár, de mutatja a szint nagyságát. A robot.com domain név meghirdetett és jelenlegi ára már jól mutatja, bizony van az a szám amit még ki lehet írni még ha évek óta, ezen az áron nem lelt vevőre ez a domain név.  Amikor azonban a domain piacon megjelennek a magas és prémium áras domain név eladó listák, ott bizony a könyvelők is tudják az adójogi hátteret. Szükséges is: kizárólag nemzetközi szerződéssel köthető, adójogi megállapodásokkal sok esetben az 1 millió dollár érték feletti domain adás-vétel. Adójog, pénzmosás elleni törvény: kizárólag törvényesen.

A domain név pont annyit ér amennyit adnak érte?
Scroll to top