Domain adás-vétel etikusan

Domain eladás menete .hu és nemzetközi domainok esetében

A domain név adás-vétele az eladó és a vevő közötti megállapodást követően egy szerződés és egy lemondó nyilatkozat segítségével megvalósítható, de számos esetben ennél bonyolultabb az ügyintézés.  A bonyolult domain adás-vétel azonban abból adódik, hogy a vásárló és az eladó is kicsit bizonytalan. Számos multi és nemzetközi nagyvállalat a piacon például arra szakosodott, hogy bizonyos „sápot” szedve, azt hitetik el, hogy Ő tőlük, etikussá válik az üzlet.

Az elmúlt 25 év tapasztalata alapján elmondható: ezek a cégek mind és kivétel nélkül, csak a jutalékot remélve húzzák a bennük hinni akarók lelkét. A komolyabb, bonyolultabb vagy speciális adózási igényekkel is szembesülve, már is bizonytalan nyuszik lesznek. Egy amerikai nemzetiségű vásárló esetén adó okiratok bekérése és sok más esetén már gyorsan kilépnek a képből.

A .hu domain név eladása – adás-vétele -során a simliskedés kizárt

A domain adás-vétel során a legbiztosabb ha tudjuk a szándékai mindenkinek azonosak és korrektül történik az üzlet. Alapvetően a háttér az eladó országának jogi környezetéből fakad. Magyarországon a domain eladása olyan mint ha egy fizikai tulajdont adnánk el. Amig nincsen kifizetve az nem a másik tulajdona. Lehet nyilván trükkösködésre gondolni, de a gyakorlatban ez egyáltalán nem élő lehetőség. Kvázi lehet persze olyan aki megostorozza a simliskedés fáját de a végén a magyarországi jogrendszer és a regisztrátori erőforrások, elveszik a kedvét a simliskedéstől.

A .hu regisztrátori rendszer mellett gyakorlatilag a simliskedésnek minimális esélye sincsen! Aki még is kijátszani igyekezne az éber .hu elemzőket, az súlyos börtönévek elé néz, mert csak a Btk. kijátszásával lehet bámiféle végeredményt is előcsikarni.

Nemzetközi domain név adás-vétele

A nemzetközi domain név piacon, minden alapos, óvatos de gyors és jól követhető módon történik. Egyre kell ügyelni: ha bármi bizonytalanság érzete keletkezne, kell egy jogi értelemben szakember segítsége, aki átlátja a helyzetet. Ezen túl: adószabályok betartása a kifizetés vagy vásárlás során is. A domain név érték! Fizikai értékkel bíró elem amiért ha megvásároljuk vagy eladjuk a helyi adószabályok betartásával is felelnünk kell.

Domain adás-vétel etikusan
Scroll to top